Απεβίωσε ο ηθοποιός Νίκος Κούρος

0
1251
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 0    Average: 0/5]

Όπως είναι λογικό (και αναπόφευκτο δυστυχώς) συνεχίζονται τα δυσάρεστα γεγονότα τελευταία και νέα απώλεια αυτή τη φορά δυστυχώς είναι ο πολύ γνωστός και καλός ηθοποιός Νίκος Κούρος, σε ηλικία 90 ετών.

 

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πιάνο και τραγούδι στο “Ωδείο Αθηνών” και θέατρο στη δραματική σχολή του “Ελληνικού Ωδείου”. Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1957 με το θίασο Άννας Λώρη – Άλκη Παπά (θέατρο “Διονύσια”, Καλλιθέα). Ήταν για αρκετά χρόνια μέλος του Θεάτρου Τέχνης – Καρόλου Κουν και αργότερα μεταπήδησε σε άλλους θιάσους. Εκτός από το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, εργάστηκε ως εκφωνητής θεατρικών και λογοτεχνικών εκπομπών και ως πολιτικός σχολιαστής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (1954-1957), ενώ ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία και τη λογοτεχνία.

Θεατρικά Έργα

1959 Αριστοφάνη, ΌρνιθεςΑριστοφάνη, Λυσιστράτη

Σπύρου Μελά, Ο Ιούδας

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Το σπίτι της Μπερνάντας Άλμπα

Λουίτζι Πιραντέλλο, Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα

Θέατρο ΤέχνηςΘέατρο Τέχνης

Θίασος Νίκου Χατζίσκου

Θέατρο Τέχνης

Θέατρο Τέχνης

1958-1959 Αντρέ Ρουσσέν, Ο ΒαβάςΜπέρτολτ Μπρεχτ, Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσοάν Θίασος Έλλης Λαμπέτη – Δημήτρη ΧόρνΘέατρο Τέχνης
1959-1960 Τενεσή Ουίλλιαμς, Το γλυκό πουλί της νιότης Θέατρο Τέχνης
1961-1962 Ευγένιου Ιονέσκο, Η φαλακρή τραγουδίστριαΜπέρτολτ Μπρεχτ, Η άνοδος του Αρτούρο Ούι

Ζοζέ-Αντρέ Λακούρ, Τα νέα παιδιά

Ευγένιου Ιονέσκο, Ο ρινόκερως

Άρθουρ Μίλλερ, Ο θάνατος του εμποράκου

Έντουαρντ Άλμπυ, Ιστορία του ζωολογικού κήπου

Δημητρίου Βυζάντιου, Βαβυλωνία

Αισχύλου, Πέρσες

Θέατρο Τέχνης
1963-1964 Ευγένιου Ο’ Νήλ, Ο παγοπώλης έρχεταιΣάμιουελ Μπέκετ, Περιμένοντας τον Γκοντό

Λουίτζι Πιραντέλλο, Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε

Θέατρο Τέχνης
1972-1973 Μπέρτολτ Μπρεχτ, ΑντιγόνηΦάιφερ, Ας παίξουμε τους δολοφόνους

Ιάκωβου Καμπανέλλη, Το μεγάλο μας τσίρκο

θίασος “Ελληνική Σκηνή” Άννας ΣυνοδινούΘίασος Βασίλη Διαμαντόπουλου, Γιώργου Μιχαλακόπουλου – Θέατρο Σάτιρα

Θίασος Τζ.Καρέζη, Κ.Καζάκου

1973-1975 Κώστα Μουρσελά, Ω! τι κόσμος μπαμπά Θίασος Βασίλη Διαμαντόπουλου, Γιώργου Μιχαλακόπουλου – Θέατρο Σάτιρα
1982 Άιρα Λέβιν, Παγίδα θανάτου Θέατρο Σμαρούλα
1984-1985 Ρ.Κούνεϋ, Ταξιτζής σε δύο πιάτσες θίασος Γιάννη Μόρτζου
1991 Νίκου Χατζηαποστόλου, Απάχηδες των ΑθηνώνΌσκαρ Ουάιλντ, Ένας ιδανικός σύζυγος Εθνική Λυρική Σκηνή – Θέατρο ΑκροπόλΕθνικό Θέατρο
1992 Κώστα Ασημακόπουλου, Αστραπή στο δάσος Εθνικό Θέατρο
1995 Ντούσαν Κοβάσεβιτς, Ο Άγιος Γεώργιος σκοτώνει το δράκο Εθνικό Θέατρο
1996-1997 Νίκου Μαμαγκάκη – Νάσου Θεοφίλου, Όπερα των σκιών Μέγαρο Μουσικής
1999 Ζαν Ανουίγ, ΙζαμπέλΦρέντυ Γερμανού, Τερέζα Θέατρο «Σταθμός»ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

 

Φιλμογραφία

1964 Το χώμα βάφτηκε κόκκινο
1967 Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω
1973 Ο επισκέπτηςΣτον αστερισμό της παρθένου
1975 Το κελί μηδένΟ τρομοκράτης
1976 Η αναπαράσταση
1977 Ποιoς πληρώνει τον βαρκάρη;
1978 Οι κυνηγοί
1980 Ο Κώτσος και οι εξωγήινοι
1982 Η στροφή
1983 Ο φονιάς
1987 ΜπανάνεςΟ κουρδιστός εραστής
1988 Ο μεγάλος παραμυθάς
1989 Τρελάδικο πολυτελείαςΠοιος σκότωσε τη θεία Ελβίρα;

Οι σκληροί της πλάκας
1990 Ο αλεπούςΚάθε κατεργάρης στον πάγκο του
1993 Ruby Cairo
1995 Το βλέμμα του Οδυσσέα
1998 Τα τσακάλιαΜια αιωνιότητα και μια μέρα
2001 ΜπραζιλέιροΟ μελισσοκόμος

 

 Τηλεόραση

 
1975 Εκείνος κι εκείνοςΟ άγνωστος πόλεμος

Ο παράξενος ταξιδιώτης

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται

1980 ΑστροφεγγιάΟρκιστείτε παρακαλώ
1984 Το πάρκιν
1985 Τα λιονταράκια του κυρ Ηλία
1991 Το ρετιρέ
1993 ΛωξάντραΟι Πανθέοι

Γιούγκερμαν

Το Λούνα Παρκ

Όταν ήμουν δάσκαλος

1995 Η λυγερή
2000 Παππούδες εν δράσει
2001 Σιγά μην εκτεθούμε

 

Λογοτεχνικά Έργα

1988 Ο μονομάχος της σιωπής Εκδόσεις Γκοβόστη
1992 Ή, ΔιαζευκτικόνΔιαδρομή σε κλειστό χώρο Εκδόσεις Γκοβόστη
2005 Κέρχνος λόγος και λόγος λιγύς Εκδόσεις Γκοβόστη

 

Cineramen
Νίκος Δρίβας

Νίκος Δρίβας

Facebook Twitter Google+

Δημιουργός και συντάκτης του www.cineramen.gr αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά

Share

Δείτε ακόμα στο Cineramen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.