Απεβίωσε ο σπουδαίος Jonathan Demme

0
424
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 0    Average: 0/5]

To 2016 ήταν μια θλιβερή χρονιά για την τέχνη, μιας και μετρήσαμε αμέτρητες “απώλειες” σε μουσική, κινηματογράφο και όχι μόνο, αλλά δυστυχώς πλέον έχουμε και το 2017 μερικά (αναπόφευκτα) δυσάρεστα με τον θάνατο του εξαιρετικού σκηνοθέτη Jonathan Demme, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στα 73 από επιπλοκές λόγω καρκίνου.

Ο Jonathan Demme (22 Φεβρουαρίου 1944 – 26 Απριλίου 2017) ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. Οι ταινίες του αφορούσαν σε ποικίλα θέματα, ενώ γύρισε και ορισμένα ντοκιμαντέρ τα οποία έτυχαν αναγνώρισης. Αποκορύφωμα της καριέρας του ήταν το Όσκαρ Σκηνοθεσίας που κέρδισε το 1991, για την ταινία του Η Σιωπή των Αμνών.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1944. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, καθώς μεγάλωσε χωρίς πατέρα, ενώ η μητέρα του ήταν αλκοολική. Πρωτοεμφανίστηκε στη βιομηχανία του κινηματογράφου το 1971, ως σεναριογράφος και παραγωγός της ταινίας δράσης Angels Hard as They Come.

Ακολούθησαν οι κοινωνικές σάτιρες Handle with Care και Melvin and Howard, στις κριτικές των οποίων ο Ντέμι συγκρίθηκε με τον Πρέστον Στέρτζις. Με την τελευταία ταινία, καθώς και με τα Στρατιώτες Δίχως Όπλα και Άγριο Θηλυκό, θεμελιώθηκε η ευρεία αναγνώρισή του ως σκηνοθέτης, κατά τη δεκαετία του ’80. Το 1988 προβλήθηκε η κωμωδία Η Γυναίκα του Γκάνγκστερ, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα του. Το 1991 προβλήθηκε η ταινία Η Σιωπή των Αμνών, για την οποία κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Η ίδια ταινία κέρδισε επίσης τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Α΄ Ανδρικού και Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Ακολούθησε το 1993 η Φιλαδέλφεια, η οποία ήταν μια από τις πρώτες ταινίες του Χόλιγουντ που είχαν ως θέμα το AIDS και του έδωσε εκ νέου υποψηφιότητα για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Το 1998 σκηνοθέτησε την ταινία Αγαπημένη, η οποία ήταν η μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Τόνι Μόρρισον, το οποίο είχε κερδίσει βραβείο Πούλιτζερ.

Το 2002 προβλήθηκε το Διαζύγιο Θανάτου, remake του Ραντεβού στο Παρίσι (1963). Το 2004 ακολούθησε ο Άνθρωπος της Μαντζουρίας, remake της ταινίας του 1962. Το Η Ρέιτσελ Ξαναπαντρεύεται (2008) θεωρείται πως συνθέτει τα κύρια χαρακτηριστικά και τις ανησυχίες του συνόλου του έργου του. Το 2015 προβλήθηκε η τελευταία του ταινία, «Η Ρίκι και η Ροκ».

Σκηνοθέτησε επίσης μουσικά ντοκιμαντέρ για τους Talking Heads, Νηλ Γιανγκ, Μπρους Σπρίνγκστιν και Τζάστιν Τίμπερλεϊκ. Αναφέρεται ότι ως σκηνοθέτης, ο Ντέμι έδινε ιδιαίτερη σημασία στη μουσική επένδυση των ταινιών του.

Επιλεγμένη φιλμογραφία

  • Caged Heat (1974)
  • Crazy Mama (1975)
  • Fighting Mad (1976)
  • Handle with Care (1977)
  • Melvin and Howard (1980)
  • Στρατιώτες Δίχως Όπλα (1984)
  • Άγριο Θηλυκό (1986)
  • Swimming to Cambodia (1987)
  • Η Γυναίκα του Γκάνγκστερ (1988)
  • Η Σιωπή των Αμνών (1991)
  • Φιλαδέλφεια (1993)
  • Αγαπημένη (1998)
  • Διαζύγιο Θανάτου (2002)
  • Ο Άνθρωπος της Μαντζουρίας (2004)
  • Η Ρέιτσελ Παντρεύεται (2008)
  • Η Ρίκι και η Ροκ (2015)

Βραβεύσεις

Για την ταινία Η Σιωπή των Αμνών:

  • Όσκαρ Σκηνοθεσίας (1991)
  • Αργυρή Άρκτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου (1991)
Cineramen
Νίκος Δρίβας

Νίκος Δρίβας

Facebook Twitter Google+

Δημιουργός και συντάκτης του www.cineramen.gr αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά

Share

Δείτε ακόμα στο Cineramen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.