Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Cineramen Rebranded Logo

Φανατικοί του κινηματογράφου με αγάπη για κριτικές, αφιερώματα και πρόσφατες ειδήσεις από το χώρο της μεγάλης και της μικρής οθόνης, αλλά και από τον κόσμο των videogames. 🎥🍿👾

ΑρχικήΚριτικέςCaptain America 2: The Winter Soldier - Κριτική ταινίας

Captain America 2: The Winter Soldier – Κριτική ταινίας

Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 4 Average: 4]
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 4 Average: 4]

[line]

Μετά τα γεγονότα που άλλαξαν τη ζωή του (βλ. Avengers), ο Steve Rogers (Chris Evans) παλεύει ακόμα να προσαρμοστεί στο σήμερα. Οι συνθήκες τον υποχρεώνουν να συνασπιστεί με την Natasha Romanoff (Scarlett Johansson), γνωστή ως Black Widow, για να αντιμετωπίσει έναν πανίσχυρο, αλλά συγκαλυμμένο εχθρό στην Ουάσινγκτον. Στη συνέχεια, οι δυο τους θα ζητήσουν τη βοήθεια του Falcon (Anthony Mackie), αφού ο Winter Soldier, ένας ψυχρός δολοφόνος, έχει βαλθεί να τους εξοντώσει.

 

H Marvel τα τελευταία χρόνια, έχει πραγματικά οργιάσει και κάθε χρόνο δεν προλαβαίνουμε να βλέπουμε ταινίες υπερηρώων. Ειδικά μετά και την τεράστια επιτυχία των Avengers, όπου είχαμε ένα δυνατό team και αφού φυσικά μας είχαν παρουσιαστεί σχεδόν όλοι οι ήρωες στην δική τους ταινία (Iron Man, Captain America, Thor) και ενώ έχουν εμφανιστεί όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες (Hawkeye, Black Widow, Nick Fury) στις εκάστοτε ταινίες.

Η επιτυχία του Captain America, όπως ήταν λογικό απέφερε και sequel, το οποίο βέβαια βάση συμφωνίας έτσι κι αλλιώς θα γυριζόταν, για να κρατηθεί και “ζεστός” για το Avengers 2. H δεύτερη ταινία, λοιπόν, προσπαθεί κάπως να διαφοροποιηθεί από την πρώτη και ίσως γενικότερα από τις τελευταίες ταινίες κόμικ που βλέπουμε.

Το πρώτο της μέρος θυμίζει πιο πολύ κατασκοπευτική περιπέτεια, παρά ταινία σούπερ-ήρωα. Γρήγορα γρήγορα μπαίνουμε στην υπόθεση, χωρίς πολύ χάσιμο χρόνου και σταδιακά αρχίζει να ξετυλίγεται η πλοκή, η οποία έχει αρκετά παρακλάδια. Έχουμε 2-3 σημαντικές ανατροπές στην εξέλιξη της ιστορίας (η μια ίσως και να μπορεί να προβλεφθεί), ενώ η αλά Jason Bourne εξέλιξη του πρώτου μέρους εντυπωσιάζει, καθώς το τελευταίο που θα περιμέναμε από μια τέτοια ταινία.

Έτσι κι αλλιώς, η γενικότερη (πιο ανθρώπινη) πτυχή του χαρακτήρα του Captain America ευδοκιμούσε για να μπορέσει να γίνει ένα κατασκοπευτικό θρίλερ με στοιχεία υπαρξιακού δράματος και γενικότερα μια ταινία διαφορετικού στυλ από τα τετριμμένα, ωστόσο οι παραγωγοί μοίρασαν την δράση και την ιστορία κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά.

Οι ρυθμοί είναι εντυπωσιακά γρήγοροι και δεν παίρνει ανάσα ο θεατής, την ώρα που παλιοί και νέοι χαρακτήρες προσπαθούν να “δέσουν” και να προσαρμοστούν μέσα στην ταινία, ενώ σε κάποιο διάστημα χάνεται η μπάλα με την καλή αλλά και την κακή έννοια.

Οι σκηνές δράσης είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Τα εφέ δείχνουν πειστικότατα, τα ανθρωποκυνηγητά, οι πυροβολισμοί, τα ντελαπαρίσματα των αυτοκινήτων και οι μάχες με τα αεροπλανοφόρα αφήνουν τον θεατή με το στόμα ανοιχτό και έχει γίνει εξαιρετική δουλειά σε αυτόν τον τομέα, με σεβασμό πάνω απ’ όλα στο είδος αλλά και στους fan.

O θεατής ανταμείβεται και με το παραπάνω με τις χορταστικές σκηνές δράσης αλλά και την γρήγορη εξέλιξη της ταινίας, η οποία πραγματοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, όσα υπόσχεται από το trailer.

Μιλώντας για το trailer, παρά τα πολλά preview που είχαμε δεί τον τελευταίο καιρό, η ταινία κρύβει 2-3 καλές εκπλήξεις σαν άσο στο μανίκι της. Μοναδική μου ένσταση σε ότι αφορά την ταινία είναι η μη επαρκής ανάπτυξη αλλά και ανάλυση των καινούργιων χαρακτήρων της ταινίας, οι οποίοι ενώ έχουν προδιαγραφές και ένα background, οι σκηνοθέτες Anthony και Joe Russo τους αφήνουν ανεκμετάλλευτους.

Οι παλιοσειρές Chris Evans, Scarlett Johansson και Samuel Jackson όπως είναι λογικό “βρίσκονται με κλειστά μάτια” (επιτρέψτε μου τον αθλητικό όρο), ενώ ο (αδικημένος από την μη Υποψηφιότητα του για Όσκαρ φέτος) Rodert Redford είναι περιττό να συζητάμε αν είναι καλός, καθότι μιλάμε για πολυτέλεια να παίζει σε ταινίες τύπου Captain America.

Οι υπόλοιποι νεοφερμένοι είναι έτσι κι έτσι. Ο Sebastian Stan δεν έχει και πολλές ευκαιρίες στην ταινία να δείξει τις υποκριτικές του αρετές, ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ότι ενθουσιάζει σαν βασικός κακός, ούτε κάνει κάτι για να μείνει στο μυαλό του θεατή. Ο Anthony Mackie δένει με το υπόλοιπο team (κυρίως σε κωμικό επίπεδο) χωρίς να κάνει κάτι το αξιοσημείωτο, η προσθήκη της Emily VanCamp πέρασε και δεν ακούμπησε, ενώ ο Frank Grillo είναι καρικατούρα σε ένα ρόλο μανιέρα που έχει καθιερώσει στις τελευταίες του ταινίες.

Εν τέλει, πάντως το Captain America είναι ένα πολύ δυνατό και χορταστικό blockbuster που θέλει να διαφοροποιηθεί από τις υπόλοιπες ταινίες του είδους (κατά το ήμισυ τα καταφέρνει) και είναι δεδομένο ότι θα προσφέρει στον θεατή πλούσιο θέαμα και δυο ώρες και βάλε ξέφρενης διασκέδασης. Με λίγα λόγια πετυχαίνει αυτό για το οποίο γυρίστηκε και ο θεατής θα επιλέξει την ταινία για να την δει.

Διάρκεια: 136′
Πρωταγωνιστούν: Chris Evans, Scarlett Johansson, Rodert Redford, Sebastian Stan, Samuel Jackson, κ.α.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4 / 5

[line]

[author title=”Title” author_id=””]

[share title=”Title” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” pinterest=”true” reddit=”true” email=”true”]

 

Νίκος Δρίβας
Νίκος Δρίβαςhttps://www.cineramen.gr
Δημιουργός και συντάκτης του Cineramen αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μα ο κακός σε αυτήν την υπόθεση δεν ήταν ο Bucky! O Bucky είναι θύμα και όχι villain σε στυλ Loki ή Red Skull. Το θέμα δεν ήταν να νικηθεί αλλά να σωθεί. Είναι όντως κρίμα ου, παρά τον τίτλο της ταινίας, δεν έπεξε αρκετά, γιατί είχε κυρίως σχέση με τον πρωταγωνιστή παρά με την πλοκή της ταινίας. Η ιστορία του Bucky είναι για την τρίτη ταινία. Και προσωπικά πιστεύω πως είδαμε αρκετό background σε όλους τους χαρακτήρες, αρκετό για να καταλάβουμε τα μότιβά τους.

    Ο σκοπός της ταινίας ήταν να δείξει ότι στην εποχή μας δεν υπάρχει ξεκάθαρος κακός για να νικήσεις, όταν ακόμα και η ίδια η κυβέρνησή σου είναι διευθαρμένη και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τους καλούς από τους κακούς, και ειδικά όταν οι ρόλοι τους αντιστρέφονται. Επίσης ήταν μια ωραία προ-οικονομία το ότι η ακροδεξιά θα κυριαρχούσε στην Ευρώπη.

    Προσωπικά, είδα μια εντελώς διαφορετική ταινία απ’ότι περιμενα να δω, κρίνοντας από τις 2 προηγούμενες ταινίες με τον Captain America (Captain America The First Avenger, The Avengers) και μπορώ να πω πως αυτή ήταν η ταινία που με έκανε φαν του Steve Rogers. Δεν περίμενανα δω τέτοιο συναίσθημα κα τέτοιο βάθος σε μια ταινία της Marvel (πέραν του Iron Man 3), και έχτισε τέτοιον πύχη που καμία ταινία μέχρι στιγμής, Marvel και μη, φεμ κατάφερε να φτάσει.

    • Πολύ ωραία η ανάλυση σου γενικά, αν και συνεχίζω να πιστεύω ότι είχαν κάποια πολύ μικρά ελαττωματάκια οι χαρακτήρες γενικά. Γενικά συμφωνώ σε πολλά και πολύ ωραία τα γραφόμενα σου!

    • Ευχαριστώ φίλε. Λυπάμαι αν ακούστικα επιθετική αλλά έχω ακούσει πολλούς ηλίθιους λόγους που ρίχνουν την ταινία. Δηλαδή συμφωνώ πως μόνο φανς του είδους θαικανοποιηθούν από τις ταινίες της Marvel και αυτό ακόμα να το καταλάβουν μερικοί κριτικοί… Αλλά από την άλλη η Marvel έχει γίνει τόσο καλή πλέον που έχει φέρει φανς που προηγουμένος δεν ήταν του είδους. Το μόνο μου παράπονο με το Winter Soldier ήταν οι υπερβολικά πολλές μάχες, ενώ θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερες σκηνές που εξηγούν τους χαρακτήρες, όπως είπες και εσύ.

    • H ταινία είναι πολύ καλή για το είδος της και τα 2-3 “θεματάκια” που είχε δεν την κατέβασαν καθόλου επίπεδο. Κορυφαία φετινή το Χ-ΜΕΝ και μετά το CAP 2 με το Guardians of Galaxy για μένα. Σε όλα τα υπόλοιπα που λες, θα συμφωνήσω!

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ