Έξυπνες και υποτιμημένες ταινίες από το 2000 και μετά που δεν πρέπει να χάσετε

0
1328
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 0    Average: 0/5]

Υπάρχουν πολλές ταινίες οι οποίες έχουν καταφέρει να αφήσουν εποχή και γενικότερα να χαρακτηριστούν από τις καλύτερες και πιο κλασικές του είδους, ωστόσο υπάρχουν και διάφορες άλλες που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν.

 

Το Taste Of Cinema είναι μακράν ένα από τα καλύτερα site στην ανάλυση ταινιών, αλλά και αφιερωμάτων επέλεξε μερικές από τις πιο έξυπνες και υποτιμημένες ταινίες που έχουν γίνει από το 2000 μέχρι σήμερα και τις αξίζει να δείτε:

The Place Beyond The Pines (2012)

Ο Λουκ είναι ένας μοτοσικλετιστής κασκαντέρ που έχει υπό την προστασία του το βρέφος παιδί του. Αυτή του η ιδιότητα τον φέρει ύποπτο για έναν φόνο, ένα γεγονός που θα τον φέρει σε μετωπική σύγκρουση με τον Έιβερι Κρος, έναν πρώην αστυνομικό και νυν πολιτικό.


L’Intrus (2004)

Ο Louis Trebor, ένας άντρας που πλησιάζει τα 70, ζει μόνος με τα σκυλιά του, στο δάσος που βρίσκεται κοντά στα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Έχει προβλήματα με την καρδιά του και αναζητεί μόσχευμα, ενώ στη συνέχεια ψάχνει για τον γιο που έφερε στον κόσμο πριν από μερικά χρόνια στην Ταϊτή.


Enemy (2013)

Ο Άνταμ Μπελ είναι ένας σκυθρωπός καθηγητής ιστορίας που δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος ακόμα και για έρωτα με τη φίλη του, Μαίρη. Παρακολουθώντας μια ταινία, βλέπει τον σωσία του στο πρόσωπο ενός ηθοποιού, του Άντονι Καλερ, που παίζει έναν μικρό ρόλο. Ο Άνταμ αποφασίζει πως αυτή την περιπέτεια θέλει να ζήσει και ξεκινάει να τον αναζητά. Όταν οι δύο πανόμοιοι άντρες συναντιούνται, οι ζωές του γίνονται περίεργα αλληλένδετες.


Cloud Atlas (2012)

Έξι ιστορίες τοποθετημένες σε διαφορετικούς χρόνους, από το παρελθόν στο μέλλον μας, με επίκεντρο την αλληλεπίδραση που έχουν οι πράξεις μας ανάμεσα σε όλη την ανθρωπότητα.


La Nina Santa (2004)

Χειμώνας στη Λα Σιέναγα. Μετά τη χορωδία, τα κορίτσια πηγαίνουν στο κατηχητικό και συζητούν για την πίστη και τη θεία κλίση μέσα από σημάδια. Η Αμάλια και η Χοσεφίνα είναι δεκαέξι χρόνων. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, μιλούν κρυφά για φιλιά και χαϊδέματα. Η Χοσεφίνα προέρχεται από μία συντηρητική οικογένεια. Κοντά στο σπίτι της Χοσεφίνα είναι το ξενοδοχείο Τέρμας, που ανήκει στην οικογένεια της Αμάλια, όπου η τελευταία μένει με τη χωρισμένη μητέρα της, την Ελένα, και την υπόλοιπη οικογένεια. Μια τυχαία συνάντηση της Αμάλια με το γιατρό Χάνο, ο οποίος παρακολουθεί ένα συνέδριο ιατρικής στο ξενοδοχείο, επιτρέπει στο νεαρό κορίτσι να βρει επιτέλους τη θεία κλίση της – να σώσει αυτόν τον άνδρα από την αμαρτία. Ο ευυπόληπτος επαρχιώτης γιατρός Χάνο μπλέκεται σ’ έναν «ιστό» από καλές προθέσεις, ενώ ο επαγγελματικός και κοινωνικός κόσμος του είναι έτοιμος να καταρρεύσει.


Shutter Island (2010)

Καλοκαίρι 1954. Ο αστυνόμος Τέντι Ντάνιελς κι ο νέος συνεργάτης του, ο Τσακ, φτάνουν σ’ ένα νησί κάπου στα ανοιχτά της Αμερικής, όπου βρίσκεται το Άσκλιφ, το ψυχιατρικό νοσοκομείο για ψυχασθενείς εγκληματίες, για να διεξάγουν έρευνα για μια ασθενή που φαίνεται να δραπέτευσε μυστηριωδώς. Όταν ξαφνικά ξεσπάει μια καταιγίδα, ο Ντάνιελς βρίσκεται αποκλεισμένος εκεί και η διακριτική γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και παράνοιας αρχίζει να γίνεται επικίνδυνα δυσδιάκριτη. Στο νοσοκομείο Άσκλιφ τίποτα δεν είναι τελικά όπως φαίνεται κι ο Ντάνιελς βρίσκεται έρμαιο σε «απάνθρωπες», ριζοσπαστικές θεραπείες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πειράματα με φάρμακα, βάρβαρες χειρουργικές επεμβάσεις και πλύσεις εγκεφάλου. Όσο περισσότερο πλησιάζει στην αλήθεια, τόσο πιο θολή γίνεται αυτή και τόσο περισσότερο αρχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να μη φύγει ποτέ από εκεί. Τουλάχιστον, όχι σώος, γιατί κάποιος εκεί μοιάζει να προσπαθεί να τον τρελάνει…


Upstream Color (2013)

Ο Τζεφ με την Κρις έρχονται κοντά υπακούοντας σε μια ακατανίκητη έλξη, η οποία τους αποκαλύπτει ένα ξεχασμένο παρελθόν που δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν.


Amores Perros (2000)

Ο Octavio είναι ένας άνεργος έφηβος ο οποίος επιδίδεται σε κυνομαχίες προκειμένου να κερδίσει χρήματα και να το σκάσει με την γυναίκα του αδελφού του (Susana). Ο σκύλος του Cofi, ένα Rottweiler, τον φέρνει πιο κοντά στην πραγμάτωση του στόχου του. Σε μια καταδίωξη με αυτοκίνητα. O Octavio συγκρούεται με το αυτοκίνητο της Valeria. Η Valeria μοντέλο και ερωμένη ενός εκδότη χάνει το πόδι της σΑαυτό το δυστύχημα. Μάρτυρας του δυστυχήματος είναι ένας ηλικιωμένος άστεγος, πληρωμένος δολοφόνος με σκοτεινό παρελθόν.


The Man Who Wasn’t There (2001)

Σε μια μικρή πόλη της Καλιφόρνια του 1949, ζει κι εργάζεται ο κουρέας Εντ Κρέιν. Ο Εντ έχει μετατρέψει την καθημερινότητά του σε μια ανιαρή ρουτίνα, μέχρι τη στιγμή που ανακαλύπτει την εξωσυζυγική σχέση που έχει η γυναίκα του. Τότε αρχίζει να καταστρώνει ένα σχέδιο εκδίκησης κι εκβιασμού, βλέποντάς το σαν μια ευκαιρία να αλλάξει τη βαρετή ζωή του. Όμως, τίποτα δεν πηγαίνει όπως έχει σχεδιαστεί και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.


The Fountain (2006)

16ος αιώνας. Ο ισπανός κονκισταδόρ Τόμας Κρέο, ταξιδεύει στην αφιλόξενη ζούγκλα της Λατινικής Αμερικής, αναζητώντας το βότανο της αιώνιας ζωής για να το προσφέρει στην αγαπημένη του βασίλισσα Ιζαμπέλα. 21ος αιώνας. Ο αναγνωρισμένος γιατρός Τόμι Κρέο, πασχίζει μέσω των επιστημονικών μελετών, να εντοπίσει το γιατρικό του καρκίνου, παρακινούμενος από το προσωπικό του δράμα, αφού η λατρεμένη γυναίκα του, Ίζι, κτυπημένη από την νόσο, ζει τις τελευταίες της ημέρες. 26ος αιώνας. Ο Τομ, ένας μοναχικός αστροναύτης ταξιδεύει στα βάθη του διαστήματος, ψάχνοντας εκείνο το συστατικό που διατηρεί την έννοια της ζωής αναλλοίωτη στον χρόνο.


Syndromes and a Century (2006)

Η ταινία διερευνά το πώς θυµόµαστε: το πώς η αίσθησή µας της ευτυχίας µπορεί να κεντριστεί από φαινοµενικά ασήµαντα πράγµατα. Μία ταινία σε δύο µέρη, τα οποία, µερικές φορές, αντηχούν το ένα το άλλο. Ο σκηνοθέτης εµπνεύστηκε για τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες από τους γονείς του, τα χρόνια πριν γίνουν εραστές. Το πρώτο µέρος εστιάζει σε µια γυναίκα γιατρό και διαδραµατίζεται σΑ έναν τόπο που θυµίζει τον κόσµο που γεννήθηκε και µεγάλωσε ο σκηνοθέτης. Το δεύτερο µέρος εστιάζει σΑ έναν άντρα γιατρό, µε φόντο έναν πιο σύγχρονο τόπο, που µοιάζει περισσότερο µε τον κόσµο που ζούµε εµείς.


Mulholland Dr. (2001)

Μια όμορφη νεαρή γυναίκα γλιτώνει από ένα τροχαίο ατύχημα, αλλά χάνει εντελώς τη μνήμη της. Χαμένη στο Λος Άντζελες, μπαίνει κρυφά σε ένα σπίτι, όπου στη συνέχεια την ανακαλύπτει η Μπέτι, μια νεαρή ηθοποιός η οποία έρχεται να βρει την τύχη της στο Χόλιγουντ. Με τη βοήθεια της Μπέτι, η «Ρίτα» -όπως αυθαίρετα βαφτίζεται η αγνώστου ταυτότητας γυναίκα, εμπνευσμένη από μια αφίσα της Τζίλντα που βρίσκεται στο σπίτι- αναζητά το χαμένο της παρελθόν μέσα από κάποιες «εκλάμψεις» ονομάτων και λέξεων που φωτίζουν αμυδρά το μυαλό της σε ανύποπτο χρόνο.


The Master (2012)

Δεκαετία του 1950. Ο Λάνκαστερ Ντοντ, γνωστός ως «The Master», ένας χαρισματικός διανοούμενος, ιδρύει έναν οργανισμό βασισμένο στην πίστη. Ο οργανισμός αρχίζει να αναπτύσσει ολοένα και περισσότερο την επιρροή του στον λαό των ΗΠΑ. Το δεξί χέρι του Ντοντ, ο Φρέντι Σάτον, όμως, αρχίζει να αμφισβητεί τόσο την αξία της οργάνωσης, όσο κυρίως του ιδρυτή της.


Synecdoche, New York (2008)

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Caden Cotard ζει στη Νέα Υόρκη και η ζωή του είναι μάλλον άχαρη. Η γυναίκα του τον εγκατέλειψε για να ακολουθήσει το όνειρο της να ζωγραφίσει και πήγε στο Βερολίνο παίρνοντας μαζί της και την κόρη τους Olive. Καθώς αντιμετωπίζει αυτήν την κατάσταση στην προσωπική του ζωή προσπαθεί να φτιάξει μία ρέπλικα της Νέας Υόρκης μέσα σε μία αποθήκη που χρησιμοποιείται ως θεατρική σκηνή, για να λειτουργήσει ως στοιχείο της παράστασής του.


Cineramen
Νίκος Δρίβας

Νίκος Δρίβας

Facebook Twitter Google+

Δημιουργός και συντάκτης του www.cineramen.gr αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά

Share

Δείτε ακόμα στο Cineramen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.