Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Cineramen Rebranded Logo

Φανατικοί του κινηματογράφου με αγάπη για κριτικές, αφιερώματα και πρόσφατες ειδήσεις από το χώρο της μεγάλης και της μικρής οθόνης, αλλά και από τον κόσμο των videogames. 🎥🍿👾

ΑρχικήΚριτικέςΚριτική για την ταινία "Η καταγωγή των Σάμι"

Κριτική για την ταινία “Η καταγωγή των Σάμι”

Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 2 Average: 2.5]
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 2 Average: 2.5]

[line]

[dropcap]Έ[/dropcap]ίναι μερικές σχολές κινηματογράφου που καταφέρνουν να αποτελούν σταθερή αξία σε όποιο είδος κι αν βγάζουν ταινία, με τις απαραίτητες εξαιρέσεις φυσικά. Ο Σκανδικαβικός Κινηματογράφος κατά καιρούς έχει προσφέρει πολλές δυνατές στιγμές. Η καταγωγή των Σάμι (που είναι Νορβηγοσουηδική παραγωγή) ανήκει σε αυτές;

 

Επιστρέφοντας απρόθυμα στη Λαπωνία για την κηδεία της αδερφής της, με την οποία ήταν εντελώς αποξενωμένες, η Κριστίνα θυμάται τα παιδικά της χρόνια εκεί, στο ειδικό οικοτροφείο που σπούδαζε μαζί με τα άλλα κορίτσια της φυλής της.

 

Πραγματικά είναι μερικές ταινίες που δεν περιμένεις να σε εντυπωσιάσουν και φυσικά δεν προβάλλονται, όσο θα έπρεπε ειδικά στην Ελλάδα. Και ενώ υπάρχει μεν σημαντικό κοινό που τις παρακολουθεί και στηρίζει, εστιάζουμε σε πιο “εμπορικές” ταινίες.

Η ταινία “Η καταγωγή των Σάμι” είναι γυρισμένη με απλό τρόπο και ταυτόχρονα εντυπωσιακό τρόπο, με τον σκηνοθέτιδα Αμάντα Κέρνελ να δίνει χωρίς υπερβολές μερικά πολύ σημαντικά γεγονότα.

Η σκηνοθέτιδα, που κέρδισε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Βενετίας και το Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πραγματικά αποδεικνύει ότι σε πολλές ταινίες δεν χρειάζονται φανφάρες, απλά να δίνεις την δική σου ταυτότητα.

Η ταινία εστιάζει στον άνθρωπο και τα προβλήματα του, σε μια ταινία χωρίς μεμψιμοιρίες και σκεπτικισμό, ενώ το σημαντικότερο είναι πως το κάνει με περιορισμένα κλισέ και δίνει μια άλλη οπτική για την ενηλικίωση μέσα από μια απώλεια.

Καταρχήν, με βάση την θεματολογία της ταινίας και το γενικότερο στόρι με βάση και τα μηνύματα που θέλει να περάσει, θα ήταν πολύ εύκολο να επιλέξει τον εύκολο δρόμο, δηλαδή μια τυπική ιστορία απώλειας με flashback.

Η απεικόνιση των καταστάσεων και χώρων είναι πολύ καλή (με το δεύτερο μέρος να είναι καλύτερο και πιο to the point), ενώ γίνεται εξαιρετική οικονομία χρονου, με την ταινία να εστιάζει πάνω απ’ όλα στον άνθρωπο.

Μπορεί αρχικά να νιώθεις ότι δεν γίνεται κάτι το ιδιαίτερο, ωστόσο όσο κυλάει έχει να παρουσιάσει πολλά στοιχεία τα οποία συγκλονίζουν και η ταινία χωρίς να το καταλάβει κανείς ανεβάζει ρυθμούς και ένταση.

Υπάρχουν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πινελιές στους χαρακτήρες και κυρίως βέβαια στην πρωταγωνίστρια, πολυποίκιλες αναφορές σε θέματα ευρύτερης προσέγγισης και γενικότερα μια αντισυμβατική σκηνοθεσία που σε κάνει να ταυτίζεσαι με όσα γίνονται.

Η ταινία ούτε προκαλεί, ούτε προβοκάρει όπως μπορεί να έκανε κάποια αντίστοιχη, ενώ δεν έχει και πολλές ενδιαφέρουσες καταστάσεις και κάτι το οποίο πάντα σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό, τα οποία φυσικά δεν θα αποκαλύψουμε.

Ακόμα και σε λίγες σκηνές που μοιάζει στατική (δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα) είναι πρωτότυπη με τον τρόπο της, ενδιαφέρουσα και μάλιστα προσφέρει κάτι στον θεατή χωρίς να είναι δήθεν, αλλά αντίθετα είναι ωραία δομημένη και φτιαγμένη.

Η Καταγωγή των Σάμι είναι μια προσεγμένη και απλή παραγωγή και γενικότερα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στον τρόπο που κυλάει στο σύνολο της η ταινία, ενώ όσο περνάει η ώρα εξελίσσεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Συνοψίζοντας, μιλάμε σίγουρα για μια αξιοπρόσεκτη ταινία, η οποία μπορεί να είχε να δώσει κάποια πραγματάκια ακόμα, αλλά κακά τα ψέματα είναι μια προσπάθεια που χρειαζόμαστε για να δώσει μια άλλη οπτική σε επίκαιρα θέματα, χωρίς φανφάρες και κουραστικές αναλύσεις, μέσα από μια άκρως ενδιαφέρουσα ματιά.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: ★★★.5

– Ακόμα, μπορείτε να δείτε:

[line]

[accordion id=”my-accordion”] [accordion_item parent_id=”my-accordion” title=”Διάρκεια” open=”false”] [counter num_start=”0″ num_end=”110″ num_prefix=” ” num_suffix=”” num_speed=”5″ num_color=”#9b59b6 “text_above=”Διάρκεια” text_below=”Λεπτά” text_color=”#000000″] [/accordion_item][/accordion]

[accordion id=”my-accordion”] [accordion_item parent_id=”my-accordion” title=”Πρωταγωνιστούν” open=”false”] [icon_list] [icon_list_item type=”check”] Λένε Σεσίλια Σπάροκ [/icon_list_item] [icon_list_item type=”check”] Μάι – Ντόρις Ρίμπι [/icon_list_item] [icon_list_item type=”check”] Μία Έρικα Σπάροκ [/icon_list_item] [/icon_list] [/accordion_item][/accordion]

[accordion id=”my-accordion”] [accordion_item parent_id=”my-accordion” title=”Βαθμολογία” open=”false”] [icon type=”star”][icon type=”star”][icon type=”star”][icon type=”star-half-empty”][icon type=”star-o”][/accordion_item][/accordion]

[line]

Η καταγωγή των Σάμι Trailer [feature_headline type=”left, center, right” level=”h2″ looks_like=”h4″ icon=”youtube-play”] 

[line]

 

[author title=”Cineramen” author_id=””]

[share title=”Share” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” pinterest=”true” reddit=”true” email=”true”]

[content_band bg_color=”#e4e4e4″ border=”all”] [container] [custom_headline style=”margin: 0;” type=”center” level=”h4″ looks_like=”h4″ accent=”true”]Δείτε ακόμα στο Cineramen[/custom_headline] [/container] [/content_band]

[recent_posts count=”1″ orientation=”horizontal” category=”kritikes”] [recent_posts count=”1″ no_image=”true” orientation=”vertical” category=”trailers” offset=”2″ ]

[recent_posts count=”1″ category=”afierwmata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”themata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”eidiseis” no_image=”true”]

 

Νίκος Δρίβας
Νίκος Δρίβαςhttps://www.cineramen.gr
Δημιουργός και συντάκτης του Cineramen αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ