Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Cineramen Rebranded Logo

Φανατικοί του κινηματογράφου με αγάπη για κριτικές, αφιερώματα και πρόσφατες ειδήσεις από το χώρο της μεγάλης και της μικρής οθόνης, αλλά και από τον κόσμο των videogames. 🎥🍿👾

ΑρχικήΚριτικέςThe Grand Budapest Hotel - Κριτική ταινίας

The Grand Budapest Hotel – Κριτική ταινίας

Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 6 Average: 4]
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 6 Average: 4]

[line]

Διάρκεια: 98′

Πρωταγωνιστούν: Ralph Fiennes, F.Murray Abraham, Saoirse Ronan, κ.α.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και ενώ η Ευρώπη κινείται ανέμελα στους ρυθμούς του Μεσοπολέμου, ο κύριος Gustave (Ralph Fiennes) είναι ο υποδειγματικά πολυάσχολος ρεσεψιονίστ του The Grand Budapest Hotel. Για να είμαστε ειλικρινείς είναι ο μοναδικός λόγος που το ξενοδοχείο παραμένει ακόμα ακμαίο, καθώς με τη γοητεία του καταφέρνει και διατηρεί πιστή πελατεία (θηλυκού γένους). Όταν μια από τις κατακτήσεις του, η 80χρονη πολυεκατομμυριούχος Madame D. Βρίσκεται νεκρή, αφήνοντας στον κ. Gustav ένα σπάνιο έργο τέχνης τότε όλες οι υποψίες θα στραφούν σε εκείνον. Και κάπως έτσι στην ιστορία θα εμπλακούν αδικημένοι κληρονόμοι, πληρωμένοι εκτελεστές, κατάδικοι και αστυνόμοι. Την αφήγηση αυτής της απίστευτης ιστορίας αναλαμβάνει ο Zero Moustafa, ένας νεαρός καμαρότος που σύντομα εξελίσσεται στον πιο πιστό φίλο του κ. Gustave.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4 / 5

Είναι πολύ σημαντικό για κάποιον σκηνοθέτη, να καταφέρνει να υιοθετήσει ένα ιδιαίτερο προσωπικό στυλ σε όλες του τις απόπειρες για να δημιουργήσει ταινία. Ο ταλαντούχος κύριος Wes Anderson έχει καταφέρει χρόνια τώρα να βάλει το δικό του ξεχωριστό (και κάπως ιδιόρρυθμο με την καλή έννοια) στυλ στην βιομηχανία του Χόλιγουντ.

Το Grand Hotel Budapest είναι ίσως μια από τις καλύτερες του ταινίες (ρεφάρει και με το παραπάνω το μετριότατο Moonrise Kingdom), σε μια ξέφρενη ταινία που δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα από την αρχή μέχρι και το τέλος της. Σε μεγάλο βαθμό οι βασικοί χαρακτήρες είναι αρκετά ολοκληρωμένοι και ενδιαφέροντες χαρακτήρες (πολλοί βέβαια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, μένουν εντελώς ανεκμετάλλευτοι), η πλοκή είναι στιβαρή και σπιντάτη σε μια ταινία που σε κρατάει “τσιτωμένο” σε όλη της την διάρκεια.

Δεν σε αφήνει να ανασάνεις και το σημαντικό είναι ότι o Anderson δεν καταφεύγει σε υπερβολές, κάτι το οποίο είναι ορατό από το γεγονός πως στα 90+ λεπτά της καταφέρνει να χωρέσει την ιστορία του και τα παρακλάδια της χωρίς να θέλει να πιέσει καταστάσεις, με άψογη αφήγηση και κάνοντας τον θεατή να μην θέλει να τελειώσει η ταινία.

To Grand Hotel Budapest περιγράφει μια ξέφρενη ιστορία που έχει ως πρωταρχικό στοιχείο το χιούμορ, άψογες εναλλαγές πλάνων, ενδιαφέρουσα εξέλιξη και μπόλικους χαρακτήρες, τα οποία “παντρεύονται” σε μια σφιχτοδεμένη ταινία. Η φωτογραφία και γενικότερη η οπτική της ταινίας είναι εξαιρετικές, θυμίζοντας ώρες-ώρες ότι βλέπεις ένα είδος ενήλικου animation.

Σε όλα αυτά φυσικά συμβάλλει και το εξαιρετικό καστ αποτελούμενο βασικά από τον Ralph Fiennes και τον πιτσιρικά Toni Revolori, που έχουν τους δυο πρωταγωνιστικούς ρόλους και “τραβάνε όλο το κουπί”, ενώ η αφήγηση του F. Murray Abraham έχει την δική της γοητεία και συμβάλλει στο όλο εγχείρημα. Από κει και πέρα, βλέπουμε σε διάφορους ρόλους που έχουν πλάκα και πολλοί εξ’ αυτών “τσαλακώνουν” και την εικόνας τους. Μιλάμε για ηθοποιούς όπως οι Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Edward Norton, Mathieu Amalric, Saoirse Ronan, Adrien Brody, Willem Dafoe, Léa Seydoux, Jeff Goldblum, Jason Schwartzman, Jude Law, Tilda Swinton, Harvey Keitel, Tom Wilkinson, Bill Murray, Owen Wilson.

O Anderson είτε τον συμπαθεί κάποιος, είτε όχι πρέπει να του αναγνωριστεί ότι ξέρει να φτιάχνει εντυπωσιακά δομημένες ιστορίες. Οι εικόνες του, η εξέλιξη της ταινίας και γενικότερα η δημιουργία ξέφρενων σκηνών έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία διασκεδαστικών, περίεργων και άκρως ενδιαφέρουσων ιστοριών. Έτσι κι εδώ, στο Grand Hotel Budapest (που προσωπικά βρήκα μια από τις καλύτερες του στιγμές), μας δίνει μια ξεχωριστή ταινία με πολλά προτερήματα και ελάχιστα ψεγάδια που αποτελεί με διαφορά μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της πολύ ανταγωνιστικής φετινής χρονιάς.

[line]

[author title=”Cineramen” author_id=””]

[share title=”Share” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” pinterest=”true” reddit=”true” email=”true”]

[content_band bg_color=”#e4e4e4″ border=”all”] [container] [custom_headline style=”margin: 0;” type=”center” level=”h4″ looks_like=”h4″ accent=”true”]Δείτε ακόμα στο Cineramen[/custom_headline] [/container] [/content_band]

[recent_posts count=”1″ orientation=”horizontal” category=”kritikes”] [recent_posts count=”1″ no_image=”true” orientation=”vertical” category=”trailers” offset=”2″ ]

[recent_posts count=”1″ category=”afierwmata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”themata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”eidiseis” no_image=”true”]

 

Νίκος Δρίβας
Νίκος Δρίβαςhttps://www.cineramen.gr
Δημιουργός και συντάκτης του Cineramen αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ